Haber

Zonguldak’ta dağıtılan kömürün içinde bulunan taş mağduriyet yarattı

ZONGULDAK Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, süreçle ilgilendiklerini ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın kentteki ihtiyaç sahiplerine dağıttığı kömür çuvallarında ‘kabul edilebilir seviyenin üzerinde’ taş bulunmasıyla ilgili mağduriyeti ortadan kaldıracaklarını söyledi. Sözleşmelerinde sorun yaşanması durumunda ilgili kurumların tazmin edileceğinin garanti edildiğini belirten Hacıbektaşoğlu, “Dağıtılan kömür konusunda sorun yaşayanların vakfımıza bilgi vermelerini bekliyoruz.”

Zonguldak Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, 2023-2024 kışında merkez ilçedeki 3 bin haneye her biri 800 kilo olmak üzere toplam 2 bin 400 ton kömür dağıtmayı planladı. Kasım ayında başlayan dağıtım süreci, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) himayesinde kömür sevkiyatıyla devam etti. Ocak ayında dağıtılan kömürlerin içinde taş olduğunu iddia eden bazı vatandaşlar sosyal medyada tepki gösterirken, bazıları da Valiliğe başvurdu. Kömürün yapısı gereği yüzde 10 ve altındaki taş oranı kabul edilebilir olsa da, yapılan incelemelerde bazı kömür çuvallarında ‘kabul edilebilir seviyenin üzerinde’ taşlar tespit edildi. Konuyla ilgili inceleme başlatan Valilik, tespit edilen 70 haneye ilave kömür desteği verildiğini ve çalışmaların devam ettiğini belirtti.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Vali Osman Hacıbektaşoğlu, devletin hayır amaçlı satın aldığı kömürdeki taş oranının yüksek olması gibi yanlış durumlarda yapılan sözleşmenin, zararın şirket tarafından karşılanacağını garanti ettiğini belirterek, “Kömürü İhtiyaç sahiplerine gerekli nitelikleri kazandırdık. Şu ana kadar bize ulaşan ve tespit edilen vatandaşlarımızın mağduriyetlerini giderdik. “Dağıtılan kömür konusunda sorun yaşayanların vakfımızla iletişime geçmesini bekliyoruz. Bize ulaşan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini de gidereceğiz” dedi.

‘SOBA KENDİNİ ISINIR’

Kömür verilen MT, şunları söyledi: “Kömür yanmıyor. Yani külü eleyemiyoruz çünkü büyük taşlar var. Sobanın içini tamamen indirip tekrar yakmamız gerekiyor. Bu değil. kömür, çok farklı bir şey. Hayatımda böyle kömür görmemiştim. Kışın hiç gaz tüpü kullanmadım. Üzerinde yemek pişiriyordum. Ama şu anda soba zar zor ısınıyor gibi görünüyor. Evin içini ısıtmıyor” dedi.

‘TELAFİSİ VERİLSİN’

Kömür yakmaya başladıktan sonra gördüklerini anlatan MT, durumun telafi edilmesi gerektiğini belirterek, “Kömürü kömür ambarına taşıdım. Evime çıkıp fotoğrafını çektim. Çevremdeki arkadaşlarıma da durumu anlattım. Onlar da aynı mağduriyeti yaşadıklarını ve gitmekten korktuklarını belirterek, ‘Gelecek yıl bize kömür vermezler’ dediler. Muhtarlarımız da bana dilekçe vermemi söylediler, bunu birkaç kişiye anlattım, yanıma geldiler, kömüre baktılar, ‘Biz böyle kömür görmedik, bana vermene gerek yok’ dediler. taş. Sokaklardan yansa da taş topluyorum. Kömürün bir şekilde telafisi lazım. Önümüzde kar ve kış var, ne yapacağız?” dedi.

‘DİLEKÇE SUNAMAYANLAR VAR’

Konunun valilikte yapılan toplantıda gündeme getirildiğini belirten Yeşil Mahalle Muhtarı Arif Pınar, “Yıllardır kömür madenciliği yaptım. Hiç böyle kömür görmemiştim. Taştan kömürdür ve kömürdür” dedi. Toprak. Kime kömür verildiğini bilmiyoruz. Mağdur olup bana gelenlere yardımcı olmaya çalışıyorum. Birçok vatandaş dilekçe veremiyor. Aynı sorun gibi.” “Bu yıl kömür alanların hepsi hayatta. Ben dilekçe veremeyenlere de aynı şekilde kömür verilmesini istiyorum. Çünkü insanlar korkuyor. Valilik ek yardım yapıyor ama vatandaş dilekçe vermek zorunda. Kömür verilmesi lazım. Herkese dilekçe veremeyenler de var. Acı çekiyorlar ama kaygılarını dile getiremiyorlar. O yüzden herkese verilmesi lazım.” dedi.

havsa-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu